China și-a alimentat reactorul de fuziune nucleară, numit și „soarele artificial”

de: Ozana Mazilu
07 12. 2020

China și-a alimentat cu succes reactorul de fuziune nucleară ce va da „soare artificial” pentru prima dată. Acest lucru marchează un mare avans în capacitățile de cercetare a energiei nucleare ale țării.

Reactorul, care este cel mai mare din țară, ar putea genera într-o zi energie fără a risca o “topire” nucleară – sau emiterea de gaze cu efect de seră – prin fuzionarea atomilor. Situat în sud-vestul provinciei Sichuan și finalizat la sfârșitul anului trecut, reactorul este adesea numit „soare artificial” datorită căldurii și puterii enorme pe care o produce.

Oamenii de știință din China au lucrat la dezvoltarea versiunilor mai mici ale reactorului de fuziune nucleară din 2006

Totuși, provocările tehnice sunt mari. Reactorul HL-2M Tokamak al sistemului trebuie încălzit de până la zece ori temperatura miezului Soarelui, sau aproximativ 150 de milioane de grade Celsius, potrivit ziarului chinez People’s Daily.

„Dezvoltarea energiei de fuziune nucleară nu este doar o modalitate de a rezolva nevoile strategice de energie ale Chinei, ci are și o mare semnificație pentru dezvoltarea durabilă viitoare a energiei și a economiei naționale a Chinei”, a scris People’s Daily, citat de AFP.

Oameni de știință din China intenționează să utilizeze dispozitivul în colaborare cu oamenii de știință care lucrează la Reactorul Termonuclear Experimental Internațional – cel mai mare proiect de cercetare a fuziunii nucleare din lume cu sediul în Franța, care se așteaptă să fie finalizat în 2025. Fuziunea este considerată Sfântul Graal al energiei.

În timp ce aceste vești reprezintă un pas semnificativ înainte, realizarea fuziunii necesită încă mult mai multă energie decât cantitatea care este de fapt generată – ca să nu mai vorbim de costurile ridicate implicate în funcționarea unui astfel de reactor.

Comunitatea internațională investește miliarde în dezvoltarea reactoarelor de fuziune care ar putea deveni într-o zi o sursă fezabilă de energie. Inginerii au început recent construcția celui mai mare reactor din lume, un efort de colaborare internațional între 35 de țări numit ITER, în sudul Franței.